Korištenje Google Webmaster i Analytics alata

Google Webmaster Tools

Vaša web stranica obavezno treba biti indeksirana na Google pretraživaču. Ukoliko nije, ona se neće prikazivati na rezultatima pretraživanja i izgubit će te velik (nekima i najbitniji) izvor posjetitelja.

google webmaster tools

Svaka stranica će se eventualno indeksirati jer će ju Google sam pronaći sa svojim robotima (crawlerima), ali ako koristite njihov Webmaster Tools alat ona će se gotovo instantno indeksirati i imati će te pristup dodatnim opcijama koje pomažu Google-u da to napravi efikasnije.

Bing tražilica također ima svoj Webmaster Tool, ali Bing pretraživač je praktički nebitan u usporedbi s Google-om i neće ga nikad skinuti s trona.

Dodavanje web stranice u Webmaster Tools

Nemojte čekati da web stranica bude potpuno gotova, pa ju tek onda dodati. Napravite to odmah. Za početak, trebate imati Google račun. Možete iskoristit vaš osobni ili napraviti potpuno novi samo za taj websajt (koristeći email od domene web stranice), koja god opcija vam više odgovara.

Za dodavanje stranice je potrebno samo nekoliko koraka:​

 1. Uđite u Webmaster Tools i kliknite "ADD A SITE". Otvoriti će se polje u kojem morate upisati punu adresu vaše stranice.
 2. Verifikacija – U nastavku Google mora potvrditi da ste vi zaista vlasnik web stranice. Postoji nekoliko opcija za verifikaciju, no preporučena metoda putem HTML dokumenta je najbolja i najjednostavnija:
  1. Skinite ponuđeni HTML dokument
  2. Uploadajte ga na vaš server, u glavni (root) direktorij od web stranice. Ovo možete napravit preko FTP-a ili preko File Manager alata u cPanelu.
  3. Nakon što je dokument uploadan kliknite "VERIFY". Verifikacije će uspješno proći nakon čega je dodavanje web stranice gotovo.
 3. Dodajte ostale verzije web stranice – Poželjno je da dodate sve verzije vašeg sajta (sa i bez www). Ponovite proces za one koje niste dodali (ovaj put ne morate uploadati dokument jer je vec tamo).

Bilo kakve promjene u postavkama je dovoljno raditi na samo jednoj verziji stranice (onoj koju će te koristit).

Preporučene postavke

Postoji nekoliko stvari koje je dobro napraviti kako bi ste Google-u malo olakšali posao.

 • Preferred Domain – Odaberite preferiranu domenu (sa ili bez www).
google webmaster tools
 • International Targeting – Podesite zemlju koju vaš websajt cilja (ako cilja posebno na neku).
webmaster tools international targeting
 • SitemapSitemap je poseban dokument koji sadrži organiziranu listu svih stranica na vašem websajtu, što omogućuje efikasnije indeksiranje cijele web stranice. Dodavanje sitemapa je najbitnija stvar u Webmaster alatu. U ovom trenutku možda nemate sitemap spreman, pa se možete na ovo vratiti poslije. Ukoliko koristite WordPress, sitemap fajl će vam automatski generirati određeni SEO plugin. Saznajte ovdje koji SEO plugin odabrati.
webmaster tools sitemap

Za što je još ovaj alat koristan?

Postoji mnogo funkcija koje vam webmaster tools stavlja na raspolaganje. Najbitnije od njih su:

 • Notifikacije ukoliko nešto nije u redu s websajtom, npr. ukoliko on ili neka njegova stranica nije dostupna Google crawlerima;
 • Mogućnost "ručnog" indeksiranja – ukoliko ste napravili velike preinake na stranici ne morate čekati da ju Google sam od sebe indeksira, nego možete tu stranicu ili čak cijeli websajt sami "uloviti" (fetchati) i poslati na indeksiranje;
 • Mogućnost brisanja određene stranice s indeksa;
 • Indeks statistike – koliko stranica je indeksirano;
 • Google search statistike – koliko puta se vaš websajt pojavio u Google rezultatima pretrage (impressions) za odredjenu frazu i koliko puta je kliknuto na njega;
 • Lista web stranica koje linkaju na vašu;
 • Savjeti za optimizaciju web stranice.

Google Analytics

google analytics

Analytics je jako moćan alat i sigurno će te ga često koristiti, možda i svakodnevno. On vam pruža uvid u statistike o prometu, informacije o posjetiteljima vašeg websajta, ali i njihovom ponašanju (koje stranice su posjetili, sa koje stranice su otišli sa websajta, da li koriste mobitel ili računalo...).

Jedan od bitnijih pokazatelja je Bounce Rate (postotak posjetitelja koji je došao na vaš sajt i odmah otišao s njega). Ukoliko je bounce rate visok nešto sigurno nije u redu s vašom web stranicom (loš ili nezanimljiv sadržaj).

Koristeći informacije koje imate na raspolaganju možete saznati u čemu je problem i ispraviti ga. Na primjer, možda većina posjetitelja dolazi s mobilnih uređaja, a vaša stranica nije optimizirana za male ekrane (nije mobile responsive).

Dodavanje web stranice u Google Analytics

Kako bi Analytics funkcionirao, stranice na vašem websajtu mora imati tracking kod u sebi​. Kako bi ste dobili taj jedinstveni kod morate prvo websajt dodati u Analytics.

Dodavanje websajta je jako jednostavno. Nakon što se prijavite u Analytics trebate upisati osnovne stvari poput imena websajta, njegov URL, vremensku zonu... Nakon što kliknete "Get Tracking Id" trebate prihvatit uvjete korištenja (samo prvi put je potrebno) i to je sve. Ovime je stvoren Analytics "Property" za vaš websajt.

Dodavanje "tracking" koda na websajt

Tracking kod koji ste dobili u prethodnom koraku se obično dodaje u zaglavlje stranice (head). Ukoliko koristite WordPress ne morate ništa ručno podešavati jer postoji Google Analytics plugin koji će ovo raditi automatski za vas.

Ukoliko imate više websajta nemojte koristiti isti tracking Id / kod. Svaki websajt neka ima svoj Analytics property.