Kako instalirati WordPress?

Svaki imalo ozbiljniji web hosting će u svom cPanelu imati auto-installer aplikaciju pomoću koje se može WordPress instalirati brzo i jednostavno. Najčešće se koristi Softaculous aplikacija, ali neki koriste Fantastico ili Mojo installer.

Ako nekim slučajem nemate takvu aplikaciju u cPanelu, razmislite o promjeni web hostinga.

Kako instalirati WordPress preko cpanela?

U nastavku su upute za WordPress instalaciju koristeći cPanel auto-installer. Na vašem hostingu ovo može izgledati drugačije, jer ovisi o vrsti i verziji installera, te o verziji cPanela.

1. Uđite u cPanel, pronađite auto-installer aplikaciju (obično je skroz na dnu) i odaberite WordPress.

kako instalirati wordpress

2. Otvorit će se instalacijski meni na kojem treba odabrati nekoliko stvari.

wordpress instalacija
 • Choose protocol – Ukoliko koristiti secure HTTP odaberite HTTPS. Također odaberite želite li stranicu sa ili bez "www" prefixa. Izbor je na vama i ukoliko se predomislite poslije ga možete promijeniti.
 • Choose Domain – odaberite domenu za koju će se instalirati WordPress. Moguće je odabrati jedino domene koje su podešene na hosting računu.
 • In Directory – ako želite da instalacija bude u pod-direktoriju onda upišite njegov naziv. Obično će te htjeti da ne bude, i u tom slučaju jednostavno pustite ovo polje prazno.
 • Database Name – biti će nasumično odabrano i ne treba mjenjati
 • Table Prefix – prefix za bazu podataka. Za veću sigurnost možete ga promijenit u nešto nasumično (npr. wp_1d5t2x_)
instalacija wordpressa
 • Site Settings – možete odmah odabrati naziv i opis stranice, ali nije nužno jer se može i kasnije podesiti. Multisite opciju pustite ugašenu.
 • Admin Account – odaberite postavke za vaš glavni račun. Preporučujem da odaberete drugačiji Username od onog kojeg će te javno koristiti (npr. na blogu).
cpanel wordpress install
 • Select Plugins – ponuđeni plugin ne treba instalirati (postoje bolji za tu svrhu)
 • Advanced Options – napredne opcije također nije potrebno aktivirati
 • Select Theme – temu možete poslije odabrati tako da sada ne treba

3. Klikom na Install započinje instalacija koja traje jako kratko. Čim bude gotova prikazat će vam se link za login stranicu (vasa-domena.com/wp-admin/) i WordPress je sada već spreman za korištenje. Također će te dobit i potvrdni email sa svim podacima potrebnim za prijavu.

Što dalje?

Nakon instalacije WordPressa treba podesiti najbitnije postavke, instalirati esencijalne pluginove, odabrati temu... Sve o tome će te saznati u novim člancima na WebVodič.com!

Kako instalirati wordpress ručno?

Ako nemate auto-installer morat će te ručno instalirati WordPress. Ovo nije teško – trebat će te znati kako uploadati dokumente na vaš web hosting server (preko FTP-a ili cPanela) i kako napraviti bazu podataka (obicno preko phpMyAdmin alata iz cPanela).

Ručna instalacija se svodi na sljedeće korake:

 1. Skinite najnoviju verziju WordPressa ovdje​.
 2. Uploadajte ga na vaš server i unzip-ajte u željeni direktorij (npr. root direktorij http://primjer.com/ ili pod-direktorij http://example.com/blog/).
 3. Stvorite bazu podataka koja će se koristiti za ovu WordPress instalaciju. Zapamtite ili zapišite njen naziv, korisničko ime i lozinku jer se to tražiti na sljedećem koraku.
 4. U internet pretraživaču otvorite URL koji ste odabrali za instalaciju (http://primjer.com/ ili http://primjer.com/blog/). Ovo ce pokrenuti skriptu za instalaciju WordPressa. Jednostavno slijedite upute i instalacija će brzo završiti.

Za naprednije upute pogledajte sluzbenu WordPress dokumentaciju koja opisuje razne metode instalacije.