Najbolji Web Hosting – Koji odabrati? Preporuke i Recenzije

Često se postavlja pitanje "koji web hosting je najbolji?". Jedinstvenog odgovora na njega nema, jer jedno rješenje neće odgovarati svima. Ovaj članak će vam pomoći da pronađete web hosting koji je najbolji za vaše potrebe – bez lažnih preporuka koje su uobičajene na internetu.

Najbolji web hosting - Sažetak

VRSTA

HOSTING

OPIS

CIJENA

AKCIJE

 VPS (Unmanaged) 

Najbolji self-managed Cloud VPS

5$

10$ kredita prilikom registracije

WordPress Optimized

Najbolji WordPress hosting

24.99$

50% popust za prvi mjesec s kuponom KW2TFB67OPDS

Oprez - Internet je prepun lažnih web hosting recenzija

Svatko tko je zainteresiran za web hosting je gotovo sigurno Googlao fraze poput "hosting review" ili "best hosting" odnosno "najbolji web hosting". Ono što vjerojatno ne znate je da gotovo sve te review stranice imaju potpuno lažne recenzije.

najbolji web hosting

Njihova svrha nije dati iskren savjet ljudima, nego što više zaraditi na tim preporukama i to ne mareći da li je hosting kojeg "preporučuju" imalo kvalitetan.

Vjerojatno ste primijetili da svi od reda preporučuju iste hostinge ​(Bluehost, Hostgator, GoDaddy, DreamHost...) – to je zato što oni nude najveću zaradu od preporuka. Između spomenutih hostinga gotovo da i nema razlike ni u cijeni ni u kvaliteti (podjednako su loši) i većina ih je zapravo u vlasništvu jedne te iste kompanije.

Koristio sam i Bluehost i Hostgator. Oni su nekada bili kvalitetni, ali danas to više nikako nije slučaj jer prenatrpavaju servere. Ono što će te dobit s njima je česti downtime i loša brzina (naviknite se na čekanje od 10tak sekundi nakon svakog klika u WordPress izborniku).​

Nemojte nasjesti na te recenzije – možete dobiti daleko bolji web hosting za istu ili čak nizu cijenu. ​U nastavku ću vam otvoreno i jasno preporučiti nekoliko uistinu različitih i kvalitetnih opcija. Za neke od njih možda nikada niste čuli iako su daleko kvalitetnija rješenja od onih koje vam svugdje pokušavaju uvaliti. To je zato sšto ovi kvalitetniji ne pružaju veliku zaradu od preporuka, jer zbog visoke kvalitete imaju i visoke troškove (hardware, support...).

Recenzije

UNMANAGED VPS: DigitalOcean

digital ocean

DigitalOcean pruža vrhunski cloud VPS hosting. Jako su povoljni jer su serveri unmanaged – možete ih stvoriti veoma jednostavno, ali nakon toga ste prepušteni sami sebi. Koriste se isključivo SSD diskovi i uptime garancija je 99.99%.

DROPLETS

Droplet je naziv koji DigitalOcean koristi za virtualni server. Možete ih imati koliko god vam je potrebno i stvaraju se unutar minute. Prilikom njihova stvaranja možete odabrati sljedeće postavke:

 • Veličina dropleta (definira cijenu): RAM, CPU, prostor na disku i prijenos podataka
 • Lokacija servera: New York, San Francisco, Amsterdam, London, Singapore
 • Linux distribucija (Ubuntu, FreeBSD, Fedora, Debian, CoreOS, CentOS) ili Aplikacija (LAMP, LEMP, Ruby on Rails i mnoge druge)
 • Ostalo: Automatizirani backup (povisuje cijenu za 20%), IPv6, SSH kljucevi...
digital ocean cloud vps

Veličina dropleta se može promijeniti bilo kada, tako da je normalno početi s osnovnim dropletom od 5$ na mjesec i kasnije ga pojačati po potrebi. Jedan droplet od 5$ mjesečno možete iskoristiti za mnogo web stranica.

Snapshot (ručni backup dropleta) je odlična stvar koja vam omogućuje da na serveru bezbrižno radite što god želite, jer ako nešto pode po zlu možete povratit droplet na originalnu snapshot vrijednost.

Još jedna odlična​ karakteristika je način naplate – naplaćuju vam jedino i točno onoliko koliko potrošite (mjeri se na sat). 

JE LI DIGITAL OCEAN DOBAR IZBOR ZA VAS?

Digital Ocean je primarno namijenjen developerima i VPS stručnjacima. Ako ste apsolutni početnik onda nije dobar izbor (bolje odaberite shared hosting).

No, uz dobar vodič i pomoć čak i "obični" korisnici mogu stvoriti super brzi server koji je optimiziran za Word​press. Pogledajte ovaj članak gdje je sve korak po korak objašnjeno i zbilja nije komplicirano.

Ukoliko se registrirate preko linka s ove stranice dobit ce te 10$ besplatnih kredita. Nemate što izgubiti, ali imate mnogo za dobiti.

Brzina

Stabilnost

Jednostavnost

Jednostavnost (developer)

Vrijednost za novac:

WORDPRESS HOSTING: WPX Hosting

WPX Hosting je najkvalitetniji WordPress optimized hosting trenutno na tržištu. Nekada je to bio WPEngine, ali oni su se jako pogoršali i treba ih izbjegavati.

Ova vrsta hostinga nije jeftina i definitivno nije nešto što se koristi u početku. Ono što dobijete za visoku cijenu je kvaliteta (stabilnost, brzina, sigurnost), ali i velika jednostavnost.

HOSTING PAKETI

WPX Hosting nudi tri različita paketa koja se razlikuju po količini web stranica koje možete imati, količini prostora na disku te dozvoljenog prijenosa podataka (bandwidth).

 • ​BUSINESS: 24.99$ za 5 web stranica, 10 GB disk i 50 GB bandwidth
 • PROFESSIONAL: 24.99$ za 15 web stranica, 20 GB disk i 100 GB bandwidth
 • ELITE: 99$ za 35 web stranica, 40 GB disk i neograničen bandwidth

Migracija s drugih hostinga (uključujući i WPEngine) je besplatna i support će sve odraditi za vas. Dnevni backup je standard na svim paketima, kao i server memorija dodijeljena isključivo za vaše web stranice.

Iskoristite kupon KW2TFB67OPDS za 50% popusta na bilo koji paket za prvi mjesec.

KARAKTERISTIKE
 • Uptime garancija: 99.998%
 • Broj web stranica: 5 / 15 / 35
 • Vrsta hard diska: SSD Cache
 • Prostor na disku: 10 / 20 / 40 GB
 • Prijenos podataka: 50 GB / 100 GB / Neograničeno
 • Upravljanje: vlastiti dashboard
KADA ODABRATI?
 • Ako već imate WordPress web stranicu koja vam donosi zaradu i želite joj osigurati jako kvalitetno rješenje, a ne želite se zamarati s VPS-om
 • Ako trenutno koristite WPEngine i niste zadovoljni njihovom uslugom

Brzina:

Stabilnost:

Jednostavnost:

Vrijednost za novac: