Najbolji WordPress dodaci za Sigurnost, Backup, Cache i SEO

WordPress je odličan bez ikakvih dodataka, ali nekoliko jako bitnih stvari nedostaje u njegovoj srži: napredna sigurnost (firewall), keširanje podataka, napredne SEO mogućnosti i backup. No razloga za briga nema jer postoje odlični i potpuno besplatni dodaci (plugins) koji pokrivaju sva navedena područja.

Za istu svrhu obično postoje barem dva jako kvalitetna dodataka. Bilo koji od njih će svoj posao dobro odradit, te se na kraju sve svodi na to koji vam dodatak više odgovara ili ​"leži" bolje. Preporučeni dodaci u nastavku su moja osobna preferencija, stoga sam naveo i najbolje alternative.

Najbolji sigurnosni dodatak za WordPress

Sigurnost vaše WordPress web stranice je nešto što morate ozbiljno uzeti u obzir. WordPress je česta meta hakera, čak i ako je vaša web stranica samo mali blog.

Postoji mnogo sigurnosnih dodataka i teško je reći koji je najbolji. Preporučujem da ih isprobate sve i odaberete sami jedan. Možda će te čak odlučiti koristiti dva istovremeno, ali u tom slučaju ih obvezno koristite za različite stvari (npr. jedan za firewall, drugi za antivirus scan). Ako koristite dva dodataka za potpuno istu funkciju, može doći do konflikta.

Wordfence Security

najbolji sigurnosni plugin wordpress

​Wordfence je najpopularniji WordPress sigurnosni plugin. Sadrži firewall, anti-virus skener i čak opcionalni caching za poboljšanje performansi. Osobno, za caching preferiram koristiti plugin namijenjen isključivo za to jer takvi nude više opcija.

Wordfence je jako jednostavan za korištenje i nakon instalacije čak ne treba ništa posebno podesiti, iako naravno možete napredne opcije promijeniti ako želite.

Alternative

 • iThemes Security – jako popularan plugin. Nekad davno sam ga koristio, ali jedna od njihovih slabo testiranih nadogradnji je "razbila" web stranicu i od tada mu se ne vraćam. To je bilo prilično davno i sad sigurno paze više da se ne dese iste greške, pa ih slobodno isprobajte.
 • BulletProof Security – još jedan kvalitetan dodatak koji je vrijedan isprobavanja.
 • All In One WP Security & Firewall – Ovaj dodatak ima mnogo sitnih mogućnosti koje drugi nemaju. Posebno mi se sviđa mogućnost kompletnog skrivanja login stranice na način da se preimenuje.  Negativna strana je što zahtijeva podešavanje jer nakon instalacije je sve ugašeno i trebate odabrati stvari koje će te upaliti.

Najbolji caching dodatak za WordPress

Bez dodatka za caching web stranice, ona će biti znatno sporija. Brzina je jako bitna za dobro rangiranje na internet tražilicama, ali i za dobro iskustvo vaših posjetioca (ako je stranica spora neki će odmah otići s nje).

Dakle korištenje cache plugina je obvezno, ali koristite samo jedan. Nikako ih nemojte dva ili više imati aktivna jer će to uzrokovati probleme na web stranici.

WP Super Cache

wp super cache wordpress

WP Super Cache je plugin koji održava Automattic (kreatori WordPressa) i ovo je cache plugin koji se najviše koristi. Prema mnogim testovima pruža najbolje performanse i koristim ga kao prvi izbor.

Podešavanje je veoma jednostavno:

 1. Turn On caching – ovo će uključiti osnovni cache
 2. Advanced - Use mod_rewrite – odaberite ovu metodu jer je najbrža i kliknite Update. Nakon ovog, pratite upute i kliknite na Update Mod_Rewrite Rules dugmić koji će se pojaviti niže.
 3. Upalite sve druge opcije koje su označene kao recommended.

Alternative

 • W3 Total Cache – jako popularan dodatak. Pruža mnogo opcija, ali podešavanje nije jednostavno kao kod WP Super Cache.
 • ZenCache (previously Quick Cache) – relativno novi igrač na tržištu, ali je zbog svoje kvalitete postao jako popularan. Plugin je nedavno promijenio naziv u ZenCache pa instalirajte taj.
 • Wordfence Security – Već spomenuti Wordfence je primarno sigurnosni dodatak, ali ima i jako kvalitetan cache. On ne nudi napredne opcije za podešavanje kao što nude ostali cache pluginovi, ali ako tražite jednostavnost i već koristite Wordfence za sigurnost onda nije loš izbor i za cache.

Najbolji WordPress SEO dodatak

Ako želite da vam web stranica uspije, ona mora biti optimizirana za internet pretraživače. WordPress nema mogućnost uređivanja SEO naslova i meta opisa, niti XML mapu web stranice, ali zato postoje dva odlična plugina koji rješavaju navedeno. Koji god odaberete nećete pogriješiti. Isprobajte oba i odlučite ovisno o vašem ukusu.

WordPress SEO by Yoast

yoast wordpress seo dodatak

Ovo je dodatak koji osobno koristim. Može automatski kreirati naslove i meta tagove, pomoću parametara koje sami možete odabrati. Naravno, moguće je i ručno uređivanje za svaku stranicu. XML mapa stranice (sitemaps) se također automatski generira.

Ovaj dodatak ima odličnu stvar koja će pomoći početnicima prilikom optimizacije. Možete za svaku stranicu upisati ključnu riječ (keyowrd) koju ona cilja i onda će Yoast plugin izračunati koliko je ona optimizirana za taj keyword te daje savjete za poboljšanje.

Još jedna dobra stvar za početnike je što će te odmah nakon instalacije biti upozoreni ako "Permalinks" WordPress postavke nisu podešene na "post-name". Ovo je jedna od ključnih stvari za SEO i WordPress ju nema podešenu na taj način na početku. Ako već niste, svakako idite u postavke (Settings - Permalinks) i postavite na ovaj način.

Alternative

 • All in One SEO Pack – odličan plugin koji nudi manje više iste mogućnosti, ali početnicima ne nudi toliko pomoći kao Yoast.

Najbolji dodatak za WordPress backup

Nešto neočekivano se uvijek može dogoditi s vašom web stranicom i možete ostati bez svih podataka. Morate se pripremiti za takvu situaciju i raditi redoviti backup kako bi ste uvijek mogli vratiti stranicu u stanje kakvom je bila

Najvažnije mogućnosti koje backup plugin mora imati su:

 • Backup baze podataka – sav WordPress sadržaj je spremljen u bazu podataka (stranice i objave, veze između njih, postavke, korisnici itd.). Bez baze podataka web stranica ne može postojat.
 • Backup datoteka – datoteke su sve što ste uploadali  na server (slike, filmovi itd.);
 • Spremanje backupa na više lokacija - mogućnost automatskog spremanja i sinkronizacije backupa na DropBox-u ili nekom sličnom servisu je danas neophodno. Nemojte se uzdati samo na backup na vašem serveru, jer taj isti server se može srušiti. Svakako imajte backup na barem dva različita mjesta.
 • Automatski backup - mogućnost izrade backupa u određeno vrijeme koje ste odabrali, npr. svaki dan u 3 ujutro.

Svi vrhunski backup dodaci su premium i moraju se platiti, ali za prosječnog korisnika takvi zbilja nisu potrebni. Postoji nekoliko dobrih i besplatnih opcija.

BackWPup Free

wordpress backup plugin

Ovaj plugin koristim na svojim web stranicama. Pruža sve potrebne opcije, čak i više nego što će vam trebati. Najbitnije, nikada nije bilo problema s njime.

Alternatives