Registracija Domene: Kako odabrati naziv domene i gdje ju registrirati?

Registracija domene je prvi korak prilikom izrade web stranice i veoma je bitan. Loše odabrana domena može negativno utjecat na količinu posjeta web stranici ili ju čak odmah osuditi na propast.

Razlog tome je što će ljudi radije posjetit web stranicu sa smislenim nazivom i svjetski ustanovljenom domenom nego na neku sumnjičavu web adresu.

Primjer su .info domene koje su svojom reputacijom usko povezane sa spemerima koji ih vole zbog njihove niske cijene. Upravo ta niska cijena će možda privući početnike koji još nisu svjesni koliko je takva domena zapravo loš izbor.

Ovaj članak će vam pomoći da pravilno odaberete domenu i izbjegnete pogreške.


Što je domena?

Domena je jedinstveni naziv kojim se identificira određena web stranica, na način da se domena prevede u IP adresu web stranice. Internet mreža se temelji na IP adresama, ali takav način označavanja web stranica za ljude nije pogodan, pa su osmišljene domene.

Translaciju domene u IP adrese obavlja DNS (Domain Name System). 

Vrste domena

Svaka domena ima ekstenziju (sufiks) koja govori kojoj Top Level Domeni (TLD) ona pripada. TLD je zadnji sufiks u samom nazivu, na primjer: www.google.com, www.example.com.hr.

Dvije glavne kategorije TLD domena su:

 • Generičke TLD (gTLD): .com, .net, .org, .gov, .edu, .info ...
 • Country Code TLD (ccTLD): .hr, .rs, .ba, .de, .es ...

Generičke domene ne ciljaju niti jednu specifičnu zemlju i pogodne su sadržaj na bilo kojem jeziku.

S druge strane, ccTLD domene po prirodi cljaju zemlju kojoj pripadaju, što znači da će na rezultatima pretrage za isti pojam one bolje rangirati u vlastitoj zemlji nego u nekoj drugoj. Također, koristiti takve domene za sadržaj na nekom drugom jeziku nema previše smisla i nije preporučeno.

Iznimke su gccTLD domene (Generic Country Code TLD)​. To je grupa domena koju je Google definirao i u nju spadaju country code domene koje se zapravo tretiraju kao ccTLD, jer se kupuju i koriste najviše za generičke potrebe. Najbolji primjeri takvih domena su:

 • .me (Makedonija) - privlačna zbog značenja riječi "me" na engleskom jeziku;
 • .tv  (Tuvalu) - skraćenica za televiziju;
 • .io (Britanski Indijskooceanski Teritorij) - popularna kod tehnološki orijentiranih web stranica i startupa zbog akronima input/output.

Korisni resursi:


Odabir domene

Prilikom odabira uzmite obzir samo Top Level Domene (TLD).

PRVI IZBOR

 • .com - skoro uvijek najbolji i nikada pogrešan izbor
 • lokalna ccTLD - ukoliko je u pitanju websajt isključivo lokalnog sadržaja, onda je ovo bolja opcija od .com (lokalne poslovne stranice)
 • gccTLD - korisne ako donose neko posebno značenje u naziv (npr. "subscribe.me" ili "comedy.tv")

ALTERNATIVE

 • .net – opcija za bilo kakvu web stranicu
 • .org – dobra opcija za organizacije, forume i slično
 • gccTLD – ako ne možete pronaći odgovarajuću .com domenu, a postoje gccTLD koje odgovaraju namjeni vaše web stranice

Odabir naziva

Prilikom odabira naziva imate dvije opcije:

 • Exact Match Domain (EMD) – naziv domene je potpuno identičan ključnoj riječi (keywordu) kojeg ciljate tj. za kojeg želite visoko rangirati na internet pretraživacima.
 • Brandable Domain Names – naziv domene je vaš brand (marka) tj. nešto s čime korisnici poistovječuju ​isključivo vašu web stranicu.

EMD su nekada bile popularne i uspješne jer ih je Google visoko i brzo rangirao čak i ako su imale loš i siromašan sadržaj. Danas to više nije tako i EMD treba izbjegavati jer ne donose prednost, obično su jako dugačke i ružno izgledaju (jer su kratki EMD zauzeti), te ograničavaju web stranicu na samo jednu usku temu.

Iznimke postoje, posebice na stranicama koje ne ciljaju na američko tržište gdje je konkurencija najjača, ali u svakom slučaju preporučujem da radije napravite snažan brand.

Ako želite smisliti nešto između EMD i branda, onda u naziv domene uključite najbitniju riječ iz keyworda kojeg ciljate. Na primjer, ako vam je glavni keyword "kako zaraditi na internetu" probajte ukomponirati riječ "zarada" u domeni (npr. webzarada.com).

Glavne smjernice prilikom odabira

 • Naziv treba biti što kraći i lako pamtljiv.
 • Izbjegavajte riječi koje se teže pišu i sklone su greškama pri pisanju i izgovoru.
 • Izbjegavajte kombinacije riječi koje napisane skupa mogu imati pogrešno značenje (primjer: IT Scrap = itscrap.com; Pen Island = penisland.com).
 • Nemojte koristiti crtice između riječi. Nepotrebno produžuju naziv, vizualno ružno izgledaju i jako teško je izgovoriti web stranicu.
 • Nemojte koristiti brojeve osim ukoliko nisu dio vašeg brenda (npr. 24sata)
 • Ako već postoji dobro utemeljena web stranica s nazivom kojeg želite (primjer.com), onda nemojte odabrati tu istu domenu s drugačijom ekstenzijom (primjer.net). Korisnici dobro znaju koja web stranica je “prava” i ignorirati će vašu.
 • Nikada nemojte koristiti nazive koji sadrže tuđi zaštitni znak (Trademark), npr. “ebay”. Korištenjem takvih domena kršite Trademark zakone (Trademark infringement) i vlasnik Trademark-a će vas prisilit da prestanete koristiti tu domenu ili čak tužit u slučaju ozbiljnijih prekršaja.
Korisni alati za smišljanje naziva
 • LeanDomainSearch.com - alat za pretragu slobodnih domena koje sadrže kombinaciju odabranih riječi
 • Domainr.com - alat za generiranje pametnih skraćenica 
 • Wordoid.com - alat za stvaranje izmišljenih derivacija riječi

Registracija domene

Postoji mnogo registra gdje možete registrirati domene, no mnogi od njih su nepotrebno komplicirani i natrpani raznim ponudama i reklamama.

GoDaddy je jedan od takvih i preporučujem da ga izbjegavate. Oni su jedan od najpopularnijih registra isključivo zbog agresivnog marketinga, a ne zbog kvalitete. Dovoljno je i reći da su pobornici SOPA-e.

Neki web hosting poslužitelji će vam prilikom kupovine njihovog hosting paketa​ dati jednogodišnju registraciju domene besplatno. Možete iskoristit ovu opciju, ali osobnu ju ne preferiram jer nemate fleksibilnost jednostavne selidbe na drugi hosting kao kad je domena registrirana odvojeno, a i cijena obnove je obično veća.

​Najbolji registri domena

registracija domene namecheap

namecheap je vjerojatno najpovoljniji registar domena na tržištu, ali je ujedno i jako kvalitetan. Registracija .com domene na jednu godinu iznosi 10.69 USD (cca 10€ ili 75kn).

Whois zaštita (potpuna) je prvu godinu besplatna.

Domaće domene

Ukoliko želite registrirati .hr domenu onda posjetite www.dns.hr gdje se nalazi službena lista hrvatskih registra domena. Cijene između njih se ne razlikuju puno. Većina dobavljača s liste će imati i domene iz susjednih država u ponudi (.ba / .rs / .si).

Inozemne i generičke domene nemojte registrirati kod domaćih dobavljača jer su preko njih puno skuplje! Na primjer, Plus Hosting za .com domenu naplaćuje 98.75kn što je oko 25kn skuplje nego preko Namcheap-a ili drugih internacionalnih dobavljača.

Što je “whois” zaštita privatnosti?

Prilikom registracije domene imate mogućnost kupovine Whois zaštite. Bez ove zaštite osobni podaci vlasnika domene su javni (ime, email adresa…) i svatko ih može otkriti jednostavnim Whois upitom na domenu (koristeći npr. whois.domaintools.com).

Whois zaštita upravo to onemogućuje, na način da se prikazuju podaci od poslužitelja Whois zaštite.

Ukoliko imate poslovnu stranicu onda nije preporučeno koristiti whois zaštitu, jer time gubite na vjerodostojnosti (ozbiljan posao ne bi trebao skrivati svojeg vlasnika, bilo da je on pojedinac ili poduzeće).​